Infobulletin December 2023


Beste muziekliefhebber,

In de maand december hebben wij twee bijzondere concerten voor u geprogrammeerd.

07 December 2023 – PRISMA TRIO speelt het WITTGENSTEIN PROJECT m.m.v. Wouters van den Oudenweijer (klarinet) en Antonii Baryshevskyi

Kort nadat de jonge pianist Paul Wittgenstein in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein het concertpodium had veroverd verloor hij zijn rechterarm aan het front van WO I. Hij kwam voor een onmogelijke keuze te staan: Opgeven of doorzetten? Hij zette door met een onwaarschijnlijke volharding, en met de muziek als apotheose.

De aanleiding voor het Wittgenstein Project is de vondst van kamermuziek die tijdens zijn leven voor hem werd geschreven maar die hij nooit met anderen had willen delen. De pianist overleed in 1961 maar zijn privébibliotheek werd pas in 2001 geopend. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld. 

14 December 2023 – BRISK RECORDER QUARTET speelt PLEIDOOI VOOR HET WONDER m.m.v. Hans Thissen (acteur)

BRISK brengt in dit programma muziek voor advent en kerst uit verschillende eeuwen samen, en verrast u met een pleidooi voor het wonder. Veel kerstmuziek grijpt terug op gregoriaanse hymnen. In de 16e eeuw raakten die wijdverspreid als gezangen binnen de protestantse kerken. Ze werden de basis van diverse composities in dit concert: versies van Praetorius, Hassler, Sweelinck, Bach en Brahms. Daarnaast klinkt ook nieuwe muziek van Max Knigge, Willem Wander van Nieuwkerk en Izak de Dreu. De rode draad is een Frans kerstliedje: Une jeune fillette.

Acteur Hans Thissen brengt die muzikale werelden samen door poëzie te lezen over advent en kerst, en door u in korte gespeelde scènes aan het denken te zetten over de betekenis van het wonder. Wetenschap, feitelijkheid en nuchterheid maken dat we in onze tijd ver af staan van de magie van het wonder. Maar juist de beleving van het wonder is de basis voor eeuwen adembenemend mooie kerstmuziek.

Speciaal voor dit concert zal de Oudshoornse kerk geheel in kersttooi gehuld zijn!

Voor meer informatie en kaarten bestellen klik hier.

Wij heten u van harte welkom.

Namens het bestuur,
Lia Wijnen
Voorzitter a.i.

,

X