Infobulletin januari 2024 – Concert Penta Quintet


Beste muziekliefhebber,

2 Violen, 2 altviolen plus 1 cello en dan krijg je het Penta Quintet. 5 Musici die, naast hun liefde voor het 18e- en 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire, grote affiniteit met de authentieke uitvoeringspraktijk hebben. In hun gedeeld enthousiasme voor de sonore klankkwaliteit van het strijkkwintet is Penta ontstaan. Als strijkkwintet is Penta het enige in zijn soort in vaste samenstelling. Bovendien spelen de leden van het strijkkwintet op historische instrumenten met darmen snaren en bijbehorende strijkstokken.

Met het programma onder de titel Pasticcio halen Penta en Lorenzo Coppola de muur neer tussen theater en huiskamer. Kamermuziek als opera. Opera als kamermuziek. Mozart op zijn hoogtepunt waar het kleine werk niet voor het grote onderdoet. Samen met Lorenzo Coppola legt het Penta Quintet onvermoede verbanden bloot tussen het theater in Mozarts opera en zijn kamermuziek.

Klarinettist Lorenzo Coppola is als geen ander in staat om in Mozarts muziek, in het bijzonder zijn kamermuziek, de Commedia dell’ Arte te herkennen. Hij ís de Commedia dell’Arte zelf: Papageno, Pedrillo èn Costanze tegelijkertijd. Elke zin waarin Mozart zichzelf citeert in de kamermuziek, wordt door Coppola herkend als een aria uit een opera, want hij kent ze stuk voor stuk uit zijn hoofd. Alle stijlfiguren, gestes, muzikale zinnen en zelfs soms aparte noten krijgen een betekenis binnen het verhaal. Woorden zijn overbodig om het verhaal van de Commedia te vertellen. Coppola spreekt en zingt met zijn klarinet als een ware diva.

Kom genieten van dit kamermuziekconcert in de sfeervolle Oudshoornse kerk. U bent van harte welkom 

Voor meer informatie en toegangskaarten klik hier.

Graag tot ziens!

Namens het bestuur,
Lia Wijnen
Voorzitter a.i.

,

X